Τροχαία ατυχήματα

icon
Τροχαία ατυχήματα

  Κατά τον μήνα Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν στον νομό 457 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων δέκα θανατηφόρα με δέκα νεκρούς, 11 σοβαρά με 12 σοβαρά τραυματίες και 436 ελαφρά με 535 ελαφρά τραυματίες. Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων, ήταν, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε σε πολλές περιπτώσεις τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων, εντοπίστηκαν 912 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 115 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Συνολικά, από την αρχή της χρονιάς έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 53 άνθρωποι.

  Τι πρέπει να κάνουμε, αν βρεθούμε μάρτυρες σε κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Για αρχή αν κάποιος δει ότι έγινε ένα τροχαίο ατύχημα πρέπει να καλέσει την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, για τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι να έρθουν, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο τραυματίας αναπνέει, να δούμε αν έχει επαφή με το περιβάλλον, αν καταλαβαίνει τι του λέμε και από εκεί και πέρα να προσέξουμε αν υπάρχει κάτι που του φράζει την αναπνοή, επειδή αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να μην πεθάνει από την αιμορραγία, αλλά επειδή δεν μπορεί να αναπνεύσει, καθώς κάτι του φράζει τις αναπνευστικές οδούς. Καμιά φορά παρασυρόμαστε, επειδή πετάει αίμα μία αρτηρία και ασχολούμαστε με τον τραυματισμό, αλλά ταυτόχρονα ο τραυματίας δεν αναπνέει και πεθαίνει από αυτό.

  Έπειτα αν ο τραυματίας βρίσκεται στη μέση του δρόμου, πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να γλίτωσε, αλλά, αν έρχεται ένα άλλο αυτοκίνητο, μπορεί να τον παρασύρει. Άρα, καλό είναι να τον μεταφέρουμε σε ένα ασφαλές μέρος. Όμως, θέλει προσοχή στη μεταφορά. Αν δεν έχει επαφή και αν είναι βαριά τραυματισμένος, είναι καλύτερα να παραμείνει εκεί που είναι και να βάλουμε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, ούτως ώστε να μην πέσει διερχόμενο αυτοκίνητο πάνω του.

  Το επόμενο που πρέπει να κοιτάξουμε από πού τρέχει πολύ αίμα και να πιέσουμε το σημείο. Αν είναι μεγαλύτερο, σε ένα χέρι ή ένα πόδι, να το δέσουμε σφιχτά, ώστε να σταματήσουμε την αιμορραγία. Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε ζεστό τον τραυματία, δηλαδή αν κάνει κρύο, να τον καλύψουμε με κάτι, για να μην πάθει υποθερμία. Αν έχει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να τον υποστηρίξουμε ψυχολογικά, λέγοντάς του ότι όλα θα πάνε καλά.

  Όσο για τροχαία που εμπλέκονται οδηγοί μηχανών που φορούν κράνος, καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κράνος, επειδή μπορεί να μην βγαίνει εύκολα και μπορεί να έχει δημιουργηθεί οίδημα. Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να το βγάλουμε, μπορεί να κάνουμε ζημιά στον αυχένα και κάποιος που έχει ένα κάταγμα να γίνει τετραπληγικός ή παραπληγικός. Άρα, μπορούμε να ανοίξουμε το μπροστινό μέρος του κράνους, για να πάρει ανάσα, αλλά κρατάμε με προσοχή και ακινητοποιούμε το κεφάλι του τραυματία και αφήνουμε τους ειδικούς να του το βγάλουν. Επίσης, αν υπάρχει τροχαίο με αυτοκίνητο που έχει γίνει άμορφη μάζα, καλό είναι να μην προσπαθήσει κάποιος να τραβήξει από μέσα τον τραυματία. Αν μπορεί να ανοίξει μία πόρτα ή ένα πορτ μπαγκάζ, από όπου μπορεί να βγει με ασφάλεια, εντάξει. Αλλά να τον τραβάει από ένα παράθυρο, για να βγει έξω, δεν συνιστάται, διότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.